Svi smo se mi  na neki način našli  u životu u poziciji kada moramo pametno odabrati nekog ili nešto za vlastitu dobrobit.
Danas je teško odabrati pastu za zube u poplavi raznih proizvoda pa tako izbor liječnika, stomatologa, frizera ili osobnog trenera svakako zadaje glavobolju.
Članak pišem s aspekta dugogodišnje trenerice i vlasnice fitness studia, osobe koja svojih zadnjih petnaest i više godina provodi radeći sa svojim dragim klijentima.

Svi smo mi svjedoci da društvene mreže i Internet nude milijun  pojedinaca ( sa milijun lajkova) od kojih velika većina nema dana iskustva rada sa stvarnim klijentima. Na temelju vlastitih trbušnjaka, online, prodaju rekreativcima plan treninga i prehrane po sistemu ” svima sve isto” jer, eto nije lako za svakog izraditi to ponaosob, a  i Bože moj pa tko ima vremena za to!?

Ne birajte po broju lajkova i pratioca… birajte iskustvo. Osobno, meni je iskustvo imperativ. Provjerite koliko ima “staža” u teretani ( u sportu općenito), zatražite konzultacije, raspitajte se malo o kakvoj se osobi, treneru radi.

Kada se izabrali par imena, saznali od svakoga najbitnije detalje, izaberite onoga koji Vam je najviše “sjeo” svojim pristupom, osobnošću. Trener je osoba s kojom provodite tri puta tjedno, minimalno sat vremena, vrlo često razgovarate više nego s nekim od ukućana i starih prijatelja.
Odnos trener-klijent je jedna vrlo specifična priča. U prvom kontaktu razgovarate o prilično intimnim temama ( zdravstveni status, prehrambene navike, dnevni rituali, izvori stresa..), te se otvarate pred Vama nepoznatom osobom. Jednostavno si morate “kliknuti” jer na treningu se trenira, smije, plaće..

Sada kada ste izabrali trenera/trenericu, dogovorili željeni cilj morate potpisati jedan kratak ugovor sa samim sobom. Obećati sebi da će te dati najviše od sebe, jer trener ( koliko god bio stručan) nije zamjena za Vaš trud i ustrajnost. Trener nije čarobnjak Merlin, on je jednostavno stručna osoba koja Vas svojim znanjem, iskustvom i motivacijom vodi do tog željenog cilja.

Birajte mudro i razumno.Kada uđete u gym namrgođeni a izađete nasmijani, znate da ste ispravno izabrali!